Scope scholengroep

SCOPE scholengroep
Bestuurssecretariaat
mw. l. Pieterse-Keijzer

Postbus 166
2400 AD Alphen aan den Rijn
Prinses Beatrixlaan 4
2404 XC Alphen aan den Rijn

T: 0172-449594
F: 0172-449501

Intranet

Kaleidoscope

24-01-2017

Op maandag 23 januari heeft de Topmavo in aanwezigheid van Burgemeester Liesbeth Spies het predicaat Excellente School in ontvangst genomen. Een uur daarvoor kreeg de directeur van Oranje Nassau uit Zwammerdam het predicaat overhandigd van de jury Excellente scholen. Ook wethouder Han de Jager van onderwijs was bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig. Spies is trots dat twee scholen in haar gemeente voor het eerst dit predicaat hebben gekregen.

Piet Jansen, voorzitter van het College van Bestuur van SCOPE scholengroep, vindt het heel bijzonder dat zowel een basisschool als een middelbare school van SCOPE de komende jaren deze eretitel mogen dragen. Excellente scholen zijn scholen met bijzondere kwaliteiten. Naast goed onderwijs hebben deze scholen een specifiek en uniek excellentieprofiel.

Groene Hart Topmavo
De Topmavo heeft met het excellentieprofiel Meer dan leren meegedaan aan dit initiatief van het Ministerie van Onderwijs. Meer dan leren krijgt op de Topmavo vorm door de samenhang tussen de Topuren waarin onder andere de 21e eeuwse vaardigheden centraal staan, de leerdomeinen, talentklassen en een sterk mentoraat. Samen met een sfeer van vriendelijkheid en duidelijkheid ontstaat er een situatie waarin leerlingen de kans krijgen om te groeien.

De jury heeft met bewondering vastgesteld dat de school op creatieve en originele wijze haar doelen operationaliseert. In het juryrapport valt verder te lezen dat de jury bij haar bezoek een school heeft zien functioneren waar de leerlingen zeer doelgericht met hun werk bezig zijn. De opbrengsten van de school zijn goed en dat kan in een dergelijke degelijke structuur geen verrassing zijn. De kwaliteit van het huidige onderwijs stimuleert om door te pakken. De tevredenheid onder alle geledingen helpt een handje. Het is een pluim voor de school dat de leerling een open kans krijgt om een havo-opleiding te volgen, terwijl dat op deze school wel een uitstroom van leerlingen na leerjaar 3 betekent aangezien de havo elders is gehuisvest.

Oranje Nassau
Basisschool Oranje Nassau heeft zich kandidaat gesteld met het profiel Wetenschap & Technologie: onderzoekend en ontwerpend leren. Wetenschap & Technologie (W&T) is een manier van kijken naar de wereld en doet een beroep op een groot aantal doe- en denkvaardigheden. Leerlingen denken na over de aanpak, overleggen, proberen iets en verzamelen gegevens. Ze evalueren en proberen conclusies te trekken over wat de oorzaak is, het gevolg en hoe iets werkt. Ook leggen ze het aan anderen uit. Doen en denken wisselen elkaar af. 

Anne Bloemarts van de jury reikte het predicaat uit aan de directeur, alle leerkrachten en kinderen van de school. Bloemarts: “Tijdens ons bezoek zagen we een directie en team die vol overtuiging en met veel enthousiasme het concept onderzoekend en ontwerpend leren omarmen en weten waarom en hoe ze het onderwijs op deze manier vormgeven. Het zit in de haarvaten van de school. Ouders herkennen het profiel en weten voorbeelden te geven hoe dit in de thuissituatie merkbaar is. Ze waarderen de open houding die de leerkrachten hanteren waarbij de leerling via een zelf gekozen werkwijze tot het gewenste leerdoel en leerresultaat kan komen.”

Uitbouwen

De scholen krijgen het predicaat tot en met 2018. Ze mogen dit laten zien met een vlag en een bordje bij de ingang. De jury heeft er alle vertrouwen in dat zowel de Groene Hart Topmavo als Oranje Nassau dit excellentieprofiel zullen voortzetten en verder gaan uitbouwen.